my e-mailaddress





donderdag 14 januari 2021

Koekjes bakken in mini / Baking biscuits/cookies in mini

                    

Modelleermassa, die gebruikt is voor de koekjes
Modeling compound used for the biscuits

Langzaamaan komen er weer wat ideeën in mijn hoofd, voor het maken van nieuwe miniaturen, helaas was het heel eventjes wachten op inspiratie….
Die inspiratie kwam onverwacht om de hoek kijken en wel in de vorm van het vinden van een pakje oude papierklei. Die klei was verpakt in een plastic zakje, maar de kern was nog enigszins bruikbaar om iets kleins in mini van te kunnen maken. Leuk toch, een oude kleiverpakking, die ik lekker mocht “verknoeien” want er was geen eer meer aan te behalen 😉?? Maar ja, wat maak je dan..?
Nou, na het terugvinden van een koekjestrommel, vele jaren geleden gekocht van Victoria Fasken, was het duidelijk: voor mijn mini Oma en Kleine Ikke wilde ik wat eenvoudige koekjes gaan bakken.
 
Slowly, some ideas are coming into my mind, for making new miniatures, unfortunately it took a while for getting inspiration….
That inspiration came unexpectedly around the corner, in finding back a bit of old paper clay. The dried out clay was packed in a plastic bag, but the core was still somewhat usable for still making something in miniature. Nice right, finding back a package of old clay, which I was allowed to “mess up” because nothing else you could do with it 😉 ?? But then: what do you make ...?
Well, after refinding a cookie jar, bought from Victoria Fasken many years ago, it was clear: I wanted to bake some simple cookies for my mini Grandma and Little Me.


Vroeger, in de jaren ’50, kreeg je over het algemeen een gewoon koekje bij de thee of koffie, meestal een biscuitje of een zandkoekje. Dus besloot ik deze twee soorten te maken van de papierklei. De langwerpige koekjes kon ik nog uit de papierklei halen, maar het metalen ovalen vormpje dat diende als koekstekertje (van een oud blik gemaakt), wilde niet meer door de oude klei geduwd worden. Dus besloot ik de biscuitjes dan maar van Fimoklei te maken, tja, biscuitjes zijn onontbeerlijk in de koektrommel van Oma.
 
In early times, in the 1950s, you generally got a regular biscuit/cooky with your tea or coffee, usually a biscuit, or shortbread. So I decided to make these two types of biscuits/cookies out of the paper clay. I could still remove the elongated cookies out of the paper clay, but the metal circle that served as a cookie cutter (selfmade from an old tin) did not want to be pushed through the old stiffened clay anymore. So I decided to make the biscuits from Fimo clay, well, biscuits are indispensable in Oma's biscuits/cookies jar.

En als de koekjestrommel leeg was, mocht je soms de laatste kruimeltjes (met een lepeltje) opsnoepen vóór dat de trommel werd afgewassen: ach, heerlijk jeugdsentiment 💖.
 
And if the cookie/biscuits jar was empty, you could sometimes eat those last crumbs (usig a spoon) before the tin jar got washed clean: ah, lovely youth sentiment 💖.

Het is niet veel om te laten zien, maar nu heb ik de smaak weer een beetje te pakken en komen er nieuwe ideeën, bijvoorbeeld het bakken van speculaas koekjes en speculaas poppen. Ja, ik weet het: een beetje te laat, want Sinterklaas is al terug naar Spanje, maar een speculaasje gaat er altijd wel in, toch? Meer informatie over speculaas, zie hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Speculaas
Vooral nu het wat kouder gaat worden en misschien komt er dit weekeinde wel sneeuw? Wie zal het zeggen en als dat gebeurt dan gaat een kop warme chocolademelk met een speculaasje na het sleetje rijden er vast wel in……..och ja, we zitten in een (alweer verlengde) lockdown en we mogen niet zo heel veel. Toch kunnen we er in onze miniwereld nog wel iets van de winter maken. Dus: zoek elkaar NIET op ondanks de eventuele sneeuwpret, blijf dus veilig, zorg goed voor jezelf én elkaar!
Dank voor jullie fijne reacties, een fijn weekeinde toegewenst!

 
It’s not much to show to you, but now I have a taste for making minis again and new ideas are coming up, for example baking speculaas, a sort of spiced biscuits, also known as speculoos. More information about this Dutch sort of cookie/biscuit, see here:  https://en.wikipedia.org/wiki/Speculaas
Yes, I know: it's a bit too late, because our dear Saint Nicholas (5th of December) has already returned to Spain, but a spiced biscuit/speculoos cooky is always tasty, right? Especially now it's getting colder and maybe here, in The Netherlands, there will be some snowfall this coming weekend? Who knows and when that happens, a cup of hot chocolate with a spiced biscuit/cookie will probably more than delicious after the sleigh ride …… well, I forgot that we find ourselves in an extended (again) lockdown and we are not allowed to do much. Yet we can still make something of winter fun in our mini world. So: do NOT visit each other despite the possible fun in the snow, so please, stay safe, take care of yourself and each other!
Thank you for your kind comments, have a nice weekend!

 
Ilona

17 opmerkingen:

PILAR6373 zei

Una manera muy provechosa y además deliciosa, de aprovechar la arcilla! Esas galletas y sus migas en el fondo de la lata, están diciendo : "cómeme "
Es muy buen plan hornear galletas a la espera de un fin de semana frio!
Disfruta de él y manteneros a salvo!
Besos.

Alexandra Martinez zei

Dear Ilona, I am happy to see that the New year brought you inspiration, that´s a wonderful thing even more these days when more restrictions are applied. Your biscuits are perfect, shortbread is my favourite, I could finish an entire tin myself! Take care xxx

Marian zei

Esperando la nieve y el frio, nada como unas galletas con café al calorcito.
Esas galletas son ideales para ello.
Un saludo

thea zei

Ilona, wat is precies papier klei?

Ik ken papier maché maar papierklei niet.

Groet
Thea

Ilona zei

Hoi Thea, eigenlijk is het niet echt papierklei maar een modelleermassa die een “papier” look heeft. Want er lijken een soort van dunne vezeltjes in te zitten, zoiets als bij nat tissuepapier. En eenmaal aan de buitenlucht blootgesteld, droogt ‘t erg snel op, dus moet je er nogal snel mee werken. Ik heb daarnet een foto genomen en zal die in de tekst er bij zetten. Ik heb het in Duitsland gekocht, ik weet niet of het ook in Nederland te koop is.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt?
Groetjes, Ilona

miniacollection zei

Your biscuits are perfect to spend a winter day at home with a cup of tea or hot chocolate. I'm looking forward to seeing what new miniatures your inspiration will make you make.
Geneviève

Huibrecht zei

Hallo Ilona,

Wie lust er nou geen koekje uit de trommel van oma? Wat leuk dat toch nog iets hebt kunnen doen met die klei die zovelen anders in zijn geheel zou hebben weggegooid.

Dit weekend ook maar weer eens iets gaan bakken, maar dan in het groot. :-)

Huibrecht

Anna zei

dear Ilona Happy New Year - and what perfect time for cookie-making.
Your mini cookies look super sweet, but the 'icing on the cake' (as we say in Australia for the special details) is the teeny weeny crumbs left in the tin.
Stay well and safe.
Sending warm wishes,
Anna XX

Sheila zei

I can picture little you with a spoon happily eating the tiny crumbs left from the cookies. So cute!

Contrastes-Rosa Mª zei

Ideales esas galletas y lo de las migas un detalle que creo que todos de pequeños nos hemos peleado por ellas. Genial que continúes haciendo galletas de jengibre, en nuestro mundo mini está permitido todo. Cuídate ,besos

Isabel Ruiz zei

¡Esas galletas tienen un buen aspecto!

rosethe-minima zei

L'inspiration est là, c'est tant mieux pour nous qui allons découvrir de nouvelles créations !
Ilona, tes biscuits paraissent supers bons !
On continue d'être prudents. Balade en forêt dans une épaisse couche de neige, en ce moment.Là, on retire le masque ... Ouf !
Je prends malgré tout, le train tous les 15 jours pour aller voir ma fille. Le masque étant obligatoire partout, c'est rassurant.
Bises.

Drora's minimundo zei

Oh! Cookies that melt in your mouth! I can imagine how lovely it is to take a tea or coffee break with them. Your cookies are fantastic. I am very happy for you to have found new inspirations. I also love the biscuit tin, why not make tins. Some paper items can look like enamel and I'm sure with your touch they can turn out gorgeous.
Keep safe, dear Ilona!
Hugs, Drora

BiWuBär zei

It's good to see you being creative in the best way: With baking delicious cookies! And you're so right doing this in January! I've always wondered why baking cookies is in Germany totally related to Christmas time. Almost everybody is baking at least for one time cookies during Advent... but almost nobody does it still when Christmas is over. Odd, isn't it... I mean, cookies would still be yummy now in January... with a good pot of coffee or hot chocolate... ;O)

Filling this lovely box with delicious cookies was the best thing you could do with this tin. And adding some crumbles is sooooooooo you... ;O)

Hugs
Birgit

Catherine zei

Bonjour Ilona ,
je n 'avais pas vu l 'avant dernier post . je suis si admirative de la façon dont vous faites les fleurs . chaque pétales est si transparent et si réaliste . c'est incroyable de réussir à faire cela . Ma pivoine est sur mon bureau et je l 'admire tous les jours . j' ai de la chance . je n 'aurais jamais la patience de chercher à être aussi réaliste . je trouve que coller des pétales toutes faites m 'énerve vite mais c'est la seule chose que je sache faire si je veux des fleurs .. votre travail demande beaucoup d'observation et une vraie compréhension de la plante . la votre est magnifique . c 'est vraiment votre truc à vous . vous êtes la seule à avoir ce réalisme dans les pétales .
la boite à gâteau avec les miettes nous ramène directement dans le passé . on renversait les miettes dans le creux de la main et on léchait celle ci :)))

Fabiola zei

The biscuits tin with delicious cookies is amazing, perfect with a cup of tea or chocolate during cold days. And there are also crumbs; I eat those too!

Daydreamer zei

Dear Ilona, what better way to start the "creative juices" flowing than by "baking" some mini cookies for Oma's cookie tin??? And to use up stale clay at the same time makes it economical too!!! :) The cookies look wonderfully real... I want one with my tea now! (Please?) And to eat all the crumbs too! I hope Little you is enjoying whatever snow came your way along with hot chocolate... carefully! :)
Stay safe and keep making minis! :):)